Een niet-aangeboren hersenletsel veranderd vaak veel in het handelen van de betrokken persoon.
Tijdens deze opleiding richten we ons op de cognitieve problemen die hier mede aan de basis kunnen liggen.
Het is namelijk belangrijk om als therapeut aandacht te hebben voor deze minder zichtbare gevolgen van het niet-aangeboren hersenletsel.
In kader hiervan lichten we graag toe welke cognitieve moeilijkheden er zijn en wat deze inhouden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe deze zich uiten in het dagelijks leven en welke ondersteuning je hier als therapeut bij kan bieden.
Doelgroep:
Deze opleiding is Pro-q-kine geaccrediteerd en geeft je 14 navormingseenheden.
Deze opleiding bevat 7 opleidingsuren.
Elke Haccour
Elke Haccour studeerde af als Professionele Bachelor in de Ergotherapie aan het PARNAS Instituut van Dilbeek in 1997. Haar eindwerk omvatte een literatuurstudie mbt “Aandachtstoornissen bij een frontaal hersenletsel”.
Tijdens haar academische opleiding groeide de interesse voor de “hersenen” . Zodoende dat zij nu 20 jaar werkervaring heeft als ergotherapeute met de doelgroep NAH.
Sinds 2000 is Elke tewerkgesteld als ergotherapeute in het revalidatiecentrum UZ Pellenberg waar zij samen met een interdisciplinair team instaat voor de revalidatie van volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel.
In haar loopbaan heeft zij zich gespecialiseerd in de motorische (Bobath, NDT concept) en cognitieve ( Brain Tree Training) revalidatie van personen met een NAH.
De laatste jaren heeft zij zich ook toegelegd op werkhervatting na een hersenletsel en behaalde het getuigschrift voor Integration von Menschen mit Behinderungen in die Arbeitswelt (IMBA) en voor de functionele capaciteiten evaluatie, nl. ELA.
Tessa Schots
Tessa Schots behaalde in 2013 haar bachelor in de ergotherapie aan de Arteveldehogeschool te Gent.
Sedert de aanvang van haar job bij UZ Leuven (2013) is ze werkzaam op de revalidatieafdeling voor personen met een niet‑aangeboren hersenletsel. De mogelijkheid tot het bijdragen aan de kwaliteitszorg op diverse niveaus heeft haar steeds geboeid. De verantwoordelijkheid voor het eigen therapeutisch handelen ten opzichte van de patiënt, gecombineerd met haar deelname aan stagebegeleiding, educatieverlening (opleiding), en werkgroepen (onderzoek) zorgen dagelijks voor een boeiende job.
Tijdens haar loopbaan heeft Tessa zich verdiept in de noden van personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Ze heeft haar kennis met betrekking tot het motorisch handelen versterkt door middel van de basiscursus Bobath, NDT-concept. In kader van hydrotherapie behaalde Tessa ook haar basis redderscursus en volgde ze een introductie op Halliwick en Jahara.
De klinische praktijk heeft er doorheen de tijd echter toe geleid dat Tessa een persoonlijke interesse en specialisatie heeft ontwikkeld in cognitieve en arbeidsgerelateerde revalidatie. Ze beoogt recente ontwikkelingen omtrent deze thema’s op te volgen en te implementeren in de praktijk. In kader van werken na een hersenletsel behaalde Tessa ook het getuigschrift voor Integration von Menschen mit Behinderungen in die Arbeitswelt (IMBA) en participeert ze actief aan onderzoeksprojecten.