De neurologische schouder: waar manuele inzichten de neurologische blik verruimen.

VOLZET

Inhoud

Dit is een uitermate praktijkgeoriënteerde opleiding met inhoudelijk 2 grote onderdelen:

  • detectie van locomotorische risicofactoren binnen de neurologische schouder met aandacht voor weke delen restricties (schouderkapsel, musculatuur) op het vlak van mobiliteit en kracht. Dit wordt zowel glenohumeraal alsook scapulothoracaal bekeken, (*) klinisch beoordeeld en getest. Daarnaast ook integratie van posturale statische- en dynamische aspecten.

(*) met uitbreiding naar het ellebooggewricht

  • op basis van voorgaande elementen wordt in tweede instantie een oefenstrategie ontplooid waarbij de schouder ook wordt geïntegreerd binnen het gehele lichaam (koppeling met onderste lidmaat en aspecten van core stability). Hierbij komen wellicht ook tools ter ondersteuning en feedback aan bod zoals taping en het gebruik van live- en delayed biofeedback.  Ook het verleggen van de oefenprikkel richting ‘trainingstherapie’ komt aan bod. Naast oefen- en trainingsinsturing is er ruimschoots tijd voor manuele therapie als behandeltechniek (schouder – elleboog – nek).

‘Getuigenis met betrekking tot het ontstaan van de cursus

Een onverwachte en corona gerelateerde transfer van de dienst sportkinesitherapie naar NAH binnen het UZ Leuven lag mede aan de basis van het ontstaan van deze cursus. Als clinicus met bijzondere interesse in de schoudergordel bleken er verrassend veel overeenkomsten tussen de ‘neurologische’ – en de locomotorische ‘sportschouder’ te zijn. Tools zoals manuele therapie, klinische krachtevaluaties en hieruit voortvloeiend neuromotorische oefentherapie met trainings- en sportspecifieke evolutie bleken ook binnen deze populatie goed te kunnen landen en bruikbaar.

Binnen de opleiding ‘ De neurologische schouder: waar manuele inzichten de neurologische blik verruimen’ komen deze aspecten ruimschoots aan bod en worden ze gekaderd binnen een sportkinesitherapeutische context met sterk wetenschappelijke argumentatie.

Dit is een door Pro-q-kine geaccrediteerde opleiding en geeft je 14 navormingseenheden.


Leerdoelen

meer inzicht verwerven in de klinische risicofactoren en - signalen die naar dysfunctie leiden bij het schoudergewricht en dit op zowel het glenohumerale gewricht alsook de scapulothoracale regio
vertalen van deze signalen naar concrete manuele behandel– en oefenprotocollen
praktisch inoefenen van deze klinische onderzoeks- en behandelaspecten
ervaren hoe deze lokale oefentherapie kan worden verruimd naar meer globale oefen- en trainingstherapie
gebruik leren maken van specifieke tools zoals dynamometrie, biofeedback en taping ter facilitatie van het neuromotorisch leren

Inbegrepen

Cursusmateriaal, seizoenslunch, dranken, fruit en koekjes

Locatie

Baarbeekstraat 24, 2812 Mechelen, België
24 september 2021
09u00 - 17u00
Styn Vereecken
195.00
excl. BTW

Styn Vereecken

Styn studeerde af in 1997 als licentiaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie aan de universiteit van Gent en specialiseerde zich daarna binnen het domein van de sportkinesitherapie aan de KU Leuven (master - 1998) en de VU Brussel (master of science - 2008).

Sedert 1997 is hij verbonden aan het Sportmedisch Adviescentrum (https://faber.kuleuven.be/nl/smac) van het UZ Leuven waar hij instaat voor de behandeling en preventie van sport specifieke pathologie, voornamelijk binnen de domeinen van zowel fysische geneeskunde, orthopedie en traumatologie.

Binnen deze setting besteedt hij veel aandacht aan de fysieke begeleiding van jonge topsporters binnen het volleybal. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse voor de preventie en behandeling van (complexe) schouderpathologie.

Naast zijn klinische bezigheden is hij mede bestuurslid en oprichter van ‘Schoudernetwerk Vlaanderen’ (www.schoudernetwerkvlaanderen.be) en de ‘Belgian Federation of Sports Physiotherapy’ (www.bfsp.be).

Verder is hij als gastdocent verbonden aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (Faber) van de KULeuven binnen de bachelor, master en postgraduaat opleiding en als kinesitherapeut binnen team Belgium van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (B.O.I.C.).

Inschrijven

Helaas. Helemaal volzet!

Misschien komt er nog een extra datum.
Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief, dan weet je het als eerste!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen!
facebook-squareinstagramusertagcalendar-fullclockchevron-rightarrow-down