Parkinson's disease, is moving the key to slow down? The exploration of boxing, dancing, tai chi and pilates as physical activity intervention

Inhoud

Theoretische uiteenzetting door Hannes Devos:

Move to Improve: Hoe bewegen symptomen van Parkinson kan verbeteren

Als bewegingsexperten staan wij niet langer stil bij de talloze voordelen van beweging. Ook niet-experten weten dat beweging goed is voor lichaam en geest. Waarom is het dan zo moeilijk om mensen te doen bewegen? Personen die leven met Parkinson hebben het extra moeilijk om te blijven bewegen.

In deze lezing wordt dieper ingegaan op de degeneratieve processen die leiden tot bewegingsmoeilijkheden bij Parkinson. Daarna  worden de verschillende bewegingsmodaliteiten besproken zoals uithoudingstraining, spierkrachttraining, groepslessen via RockSteady® boxing en tangodansen, exergaming en bewegingsvormen gebaseerd op LSVT BIG®, yoga en tai chi. Studies die de effectiviteit van deze verschillende bewegingsvormen evalueren worden in detail besproken.

Deze les leidt de komende workshops die theorie over beweging in de praktijk omzetten.

Workshop Parkinson en dans door Marleen Poppe:

We weten dat fysieke activiteit en training zorgen voor een verbeterde mobiliteit, balans en QOL bij Parkinson patiënten. Dansen is, naast vele andere bewegingsvormen die worden aangereikt, een absolute aanrader omwille van de talrijke mogelijkheden, maar ook omwille van het gelukshormoon natuurlijk! Tijdens deze workshop maakt u kennis met DANS als actieve en sportieve oefenvorm, maar ook als kunstvorm (emotionele expressie en een blik naar binnen).
In de introductie wordt gekeken naar de link tussen Parkinson en dans. Daarna zullen we bespreken welke mogelijkheden en moeilijkheden er bestaan en hoe we die gaan kunnen implementeren in de praktijk.

Het is een actieve workshop, dus trek je dansschoenen maar aan!

 

Workshop Tai Chi door Gert Clerckx:

Tijdens de workshop tai chi zullen oefeningen aanbod komen die effect hebben op het zenuwstelsel, ze verbeteren de bloedsomloop en ademhaling.  Ook versterken ze de spieren en pezen, en verminderen de spanning.  Tai chi kan klachten van spierstijfheid, coördinatie, balans en flexibiliteit verbeteren. En het zorgt voor  een verbeterde bewustwording van je lichaamshouding.

Tai chi verbetert je concentratie op wat je doet en  vermindert zo het risico op vallen.  Niet enkel het fysieke maar ook het mentale aspect komt aanbod tijdens deze workshop.  De oefeningen kunnen aangepast worden aan het kunnen en de noden van neurologische patiënten.

 

Workshop boksen door François Van Velthoven: 

meer info volgt later

 

Workshop Pilates door Fieke Jansen:

meer info volgt later

 

Pro-Q-kine accreditatie is aangevraagd.


Leerdoelen

Leerdoel theoretische uiteenzetting: de degeneratieve processen die leiden tot bewegingsmoeilijkheden bij parkinson beschrijven
Leerdoel theoretische uiteenzetting: de effecten van beweging op motorische en niet-motorische symptomen kunnen uitleggen
Leerdoel theoretische uiteenzetting: 3 voorbeelden van evidence-based bewegingsmodaliteiten voor Parkinson kunnen benoemen
Leerdoel workshop DANS: Het verband kunnen leggen tussen Parkinson en dans
Leerdoel workshop DANS: Inzicht krijgen in wat dans te bieden heeft voor verschillende behandeldoelstellingen en de aanpasbaarheid aan het niveau van je patiënt
Leerdoel workshop DANS: Het kunnen toepassen van dans als oefenvorm in de praktijk
Leerdoel workshop TAI CHI: Tai chi principes leren aanpassen aan de fysieke mogelijkheden van je patiënt
Leerdoel workshop TAI CHI: kennis verwerven over de opbouw van een tai chi sessie
Leerdoel workshop TAI CHI: kennis verwerven over de basisprincipes van tai chi
Leerdoel workshop BOKSEN: het leren uitvoeren van bokscombinaties op stootkussens
Leerdoel workshop PILATES: meer info volgt later

Inbegrepen

Cursusmateriaal, seizoenslunch, dranken, fruit en koekjes

Locatie

Baarbeekhoeve, Baarbeekstraat, Mechelen, België
19 maart 2022
09u00 - 17u00
Hannes Devos, Gert Clerckx, Fieke Jansen, Marleen Poppe, François Van Velthoven
235
excl. BTW

Hannes Devos, Gert Clerckx, Fieke Jansen, Marleen Poppe, François Van Velthoven

Hannes Devos

Dr. Hannes Devos is Associate Professor of Physical Therapy and Rehabilitation Science at the University of Kansas Medical Center (KUMC), USA.  As Director of the Laboratory for Advanced Rehabilitation Research in Simulation (LARRS), he oversees all research related to the use of virtual reality to improve rehabilitation outcomes in neurological conditions.  His lab is equipped with state-of-the-art technology, including virtual reality headsets, driving simulators, and virtual reality treadmills. He currently manages a portfolio of more than $1,000,000 on studies related to task difficulty, dual-tasking, and cognitive-motor interference in neurodegenerative conditions. His research has been disseminated in over 75 peer-reviewed articles in rehabilitation research.

Dr. Devos leads the course on evidence-based physical therapist practice in the Doctor of Physical Therapy program, and neurorehabilitation in the PhD in Rehabilitation Science program at KUMC.  He serves a membership officer of the Neurodegenerative Diseases Networking Group of The American College of Rehabilitation Medicine, and executive member of the World Federation of Neurorehabilitation.  He is section editor of the journal Archives of Rehabilitation Research and Clinical Translation.  He has been teaching in postgraduate physical therapy programs since 2006, including the course Klinisch Neurologisch Onderzoek at the Nederlands Paramedisch Insituut.

Gert Clerckx

Gert studeerde af in 1996 als bachelor in de Readaptatiewetenschappen aan het H.I.R.L., tijdens zijn studies kwam hij in contact met tai chi als bewegingskunst. Hij volgde intensief de cursus (1992-2000) bij Tinne Vandromme  (Leuven) en Marc Delforche (West-Vlaanderen) van de tai chi school "de Zachte kracht", een traditionele tai chi (tai ji) school voor gezondheid, krijgskunst, persoonlijke en spirituele ontwikkeling.Zo was hij ook in de gelegenheid om te trainen met tai chi meesters Clive Pankhurst (Nieuw-Zeeland) en Patrick Kelly.Gert is sinds 2003 de bezieler van tai chi & Relaxation (www.taichirelaxation.be) ,waar hij een stressmanagement programma ontwikkelde voor de bedrijfswereld.Ook is hij een ervaringsdeskundige NAH: hij kreeg een hersenbloeding met linkerhemibeeld in 1990, wat ongewild de aanleiding was om van bewegen zijn leven te maken. Hij startte zijn revalidatie met Bobath-therapie, hij werkte en werkt nog steeds met verschillende therapeuten samen maar tai chi is een belangrijk element geweest in zijn herstel.  In oktober 2017 verzorgde hij een seminarie op de studiedag "naar balans terug in evenwicht" van de faculteit neuromotorische revalidatie aan de KUL.  Hij organiseert jaarlijks in de Japanse tuin in Hasselt de "Wereld Tai Chi-dag"

Fieke Jansen

Fieke startte met de master ‘Neuromotorische revalidatie’ aan de Katholieke Universiteit Leuven na haar bacheloropleiding ‘Fysiotherapie’ in Nederland. Tijdens de stage-periodes deed ze o.a. ervaring op in het Catharina ziekenhuis te Eindhoven (Nederland), Klinik Kipfenberg in Kipfenberg (Duitsland) en Klinik Bethesda in Tschugg (Zwitserland). Na het behalen van haar diploma nam ze een interim vervanging aan in een praktijk in Villefranche-de-Rouergue (Frankrijk) en Deutschlandsberg (Oostenrijk). Vervolgens werkte ze als zelfstandig kinesitherapeut in verschillende groepspraktijken en in UZ Leuven Campus Pellenberg.

Ze werkte ook in het Heilig Hart ziekenhuis in Leuven. Vervolgens werkte ze als zelfstandig kinesitherapeut in verschillende groepspraktijken, in UZ Leuven Campus Pellenberg en in het Heilig Hart ziekenhuis in Leuven.

De afgelopen jaren volgde Fieke verschillende cursussen. Ze heeft zich verdiept in het Bobath-concept voor het behandelen van patiënten met neurologische problemen en volgde de opleiding ‘manuele lymfedrainage ad modum Vodder’ voor patiënten met een probleem aan het lymfesysteem. Daarnaast volgde ze enkele Pilates-opleidingen en geeft ze sinds 2009 wekelijks Pilates-lessen. Ze is een ‘STOTT PILATES® Certified Instructor’ en deze Pilates-methode sluit perfect aan bij haar werk als kinesitherapeute.

 

Marleen Poppe

Ik studeerde af in 2012 aan de KU Leuven als Master in Revalidatie wetenschappen en Kinesitherapie met als specialisatie neurologie. De werking van het brein in functie met het bewegend menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. De mechanismen hierachter zijn zeer complex en net daarom interessant, zeker wanneer verstoring optreedt. Welke systemen falen? Wat is de wetenschappelijke evidentie voor revalidatie bij neurologische aandoeningen? Hoe kunnen we dat lichaam opnieuw in beweging krijgen? In hoeverre spelen psychologische blokkades zoals angst een rol in het creëren van openingen? How to free the mind and reconnect the body? De zoektocht naar antwoorden is een bijzonder boeiende reis geworden waarbij dans een interessante rol heeft gespeeld. Vanaf mijn 6j ben ik beginnen dansen in de Mechelse Balletstudio en heb ik tot op heden heel wat ervaring met muziek, dans, shows en wedstrijden. Van klassiek ballet en jazz tot hiphop, om vandaag de dag Belgisch kampioen Ballroom Latin te zijn. Dans heeft me op vele vlakken gevormd en geleerd, zowel als persoon maar zeker ook als therapeut. Hoe boeiend zou het zijn om mijn passie voor neurologie en dans met elkaar te linken? Door verdieping, zelfontwikkeling en groei ben ik recent tot het punt gekomen om een eigen praktijk te starten in Mechelen, gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met neurologische pathologie. De associatie met dans zal voor het eerst vorm krijgen in een workshop bij Physioboost.

François Van Velthoven

Ik ben François Van velthoven en al 26 jaar actief in de fitnessindustrie als eigenaar van fitnesscenter GreenAlive en gediplomeerd personal trainer. Op mijn 8 jaar ben ik met gevechtsport in contact gekomen, kickboksen was voor mij dé sport waar ik mezelf kon ontplooien van amateur tot Belgisch kampioen bij de elite. Van mijn 26 tot mijn 42 jaar heb ik een eigen kickboksschool gehad in Bonheiden en Keerbergen.

Inschrijven

Zeker zijn van je plaats?
Schrijf je dan hier in!
Verder communicatie volgt per e-mail.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen!
facebook-squareinstagramusertagcalendar-fullclockchevron-right