The nuts and bolts of respiratory muscle training in patients with neuromuscular diseases.

VOLZET

Inhoud

Deze unieke opleidingsdag zet het belang van een transdisciplinaire samenwerking bij de behandeling van patiënten met een neurologische aandoening extra in de kijker.

In deze opleiding bundelen een kinesitherapeut, een logopediste en een NKO-arts hun uitmuntende expertises in hun vakgebied en nemen ons een volledige dag mee in de verschillende aspecten van de respiratoire revalidatie, toegepast op de neurologische patiënt.

 

Pro-q-kine accreditatie is goedgekeurd, deze opleiding geeft je 14 navormingseenheden.


Leerdoelen

Wat zijn de onderliggende beperkingen in ademspierfunctie bij patiënten met neuromusculaire aandoeningen en wat zijn de gevolgen voor de patiënten wat betreft symptomen en dagelijks functioneren?
Welke vormen van respiratoire spiertraining zijn beschikbaar en hoe kunnen ze gebruikt worden om ademspierfunctie, symptomen en dagelijks functioneren van deze patiënten te verbeteren?
Kennis verwerven over de fysiologie en pathofysiologie van slikken en over de specifieke slikproblemen bij verschillende acute en degeneratieve neurologische ziektebeelden.
Inzicht verwerven rond interdisciplinaire benadering van patiënten met tracheacanule.
Vertrouwd worden met normaal en afwijkend slikonderzoek door NKO-arts en logopediste (FEES)
Praktische kennis en inzicht verweven over het hoe en waarom van gebruik van EMST (Expiratory Muscle Strenght Training) bij patiënten met een neurologisch ziektebeeld

Inbegrepen

Cursusmateriaal, seizoenslunch, dranken, fruit en koekjes

Locatie

Baarbeekhoeve, Baarbeekstraat, Mechelen, België
26 november 2022
09u00 - 17u00
Daniel Langer, Kristin Van Vlasselaer en dr.Jan Vanderwegen
220.00
excl. BTW

Daniel Langer, Kristin Van Vlasselaer en dr.Jan Vanderwegen

Daniel Langer (Kinesitherapeut)

Daniel Langer is momenteel aangesteld als assistent-professor bij de afdeling Revalidatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven, België. Hij studeerde in 2002 af als Fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd, Heerlen, Nederland en behaalde vervolgens zijn Master in Gezondheidswetenschappen en Epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht, Nederland in 2005. In 2010 voltooide hij zijn PhD in Revalidatiewetenschappen en Fysiotherapie aan de KU Leuven.

Zijn onderzoeksfocus ligt op de effecten van longrevalidatie op symptomen, fysieke fitheid, functionele capaciteit en deelname aan dagelijkse fysieke activiteit bij patiënten met chronische luchtwegaandoeningen. Sinds zijn postdoctorale periode van 2010 tot 2018 (Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven en Queens University, Kingston, Ontario) is hij ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het conditioneren van de ademhalingsspieren voor gebruik in longrevalidatieprogramma's, zowel bij stabiele poliklinische patiënten als bij kritiek zieke patiënten. Dr. Langer was van 2015-2018 voorzitter van de groep ‘Respiratory Physiotherapy’ van de European Respiratory Society (ERS-groep 9.2) en vervolgens secretaris (2018-2021) en momenteel voorzitter (2021-2024) van de vergadering van de geallieerde respiratoire gezondheidszorgprofessionals (ERS Assembly 9).

Kristin Van Vlasselaer (Logopediste)

Kristin studeerde in 2000 af als logopediste aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen.  De eerste jaren van haar loopbaan werkte ze voltijds in het woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo. Daar ontwikkelde ze haar liefde voor het onderzoek en behandeling van personen met slikstoornissen.  Ondertussen volgde ze het Postgraduaat Neurogene Communicatiestoornissen (Artevelde Hogeschool, Gent) met afstuderen in 2004.  Enkele jaren later vervoegde Kristin het logopedistenteam van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Van 2007 tot 2021 werkte ze daar eerst op de afdelingen neurorevalidatie en geriatrie en nadien vooral op de acute diensten (intensieve zorgen, geneeskundige en heelkundige afdelingen).  In 2013 volgde ze de specialisatie-opleiding Parkinsonzorg Logopedie (Parkinson Zorgwijzer, Gent).  In 2018 volgde nog de Intensive Care – cursus Canulezorg (Radboud UMC, Nijmegen).  Met ruim 20 jaar ervaring in de behandeling van spraak-, taal- en slikstoornissen bij volwassenen, besloot Kristin vanaf juli 2021 voltijds aan de slag te gaan in haar eigen praktijk.

 

Dr. Jan Vanderwegen (NKO en Revalidatie-arts)

Jan Vanderwegen is NKO-arts en Revalidatie-arts en heeft een bijzondere interesse in alle aandoeningen van stem, ademen en slikken. Samen met een grote multidisciplinaire groep van studenten, logopedisten en  andere disciplines heeft hij een groot aantal onderzoeken opgezet en uitgevoerd met telkens als deel het verbeteren van de patiëntenzorg. Recente onderzoeken zijn het opstellen van Belgische normen voor de druk die een menselijke tong kan produceren en de revalidatie hiervan, inclusief een wereldprimeur in het gebruik van hersenstimulatie bij de training hiervan.

Inschrijven

Helaas. Helemaal volzet!

Misschien komt er nog een extra datum.
Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief, dan weet je het als eerste!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen!
facebook-squareinstagramusertagcalendar-fullclockchevron-rightarrow-down