Vestibulaire revalidatie: EBP bij duizeligheid en evenwichtsproblemen

Inhoud

Deze opleiding bestaat uit 4 opleidingsdagen, deel 1 op 2 en 3 februari 2024 en deel 2 op 1 en 2 maart 2024

Inleiding:

Een aandoening van het vestibulaire systeem veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid en/of evenwichtsproblemen. De laatste jaren zijn nieuwe methoden ontwikkeld die zich intensief richten op de fijne oog-hoofd-coördinatie en de integratie van het vestibulaire systeem in de evenwichtsregulering.
Duizeligheid is daarmee een indicatie geworden voor therapie. Zo wordt bijvoorbeeld de benigne paroxysmale positioneringsvertigo (BPPV) anders behandeld dan een vestibulaire zwakte of uitval. De tijd dat een enkele basisoefening, bijvoorbeeld de ‘Brandt-Daroff’ oefeningen, voor alle vormen van duizeligheid gebruikt werd, van BPPV tot de vestibulaire zwakte of uitval, is voorbij. Het behandelen van bijvoorbeeld BPPV, vereist een nauwkeurig differentiatie van het aangetaste semicirculaire kanaal voordat de juiste manoeuvre kan worden uitgevoerd. Een verkeerde manoeuvre kan de symptomen verergeren en de behandeling onnodig moeilijk maken. De behandeling van duizeligheid en stoornissen van het evenwicht vraagt om een specialisatie. Dit geeft kinesitherapeuten de kans zich in een nieuw en zeer interessant gebied van de revalidatie te specialiseren!
De vestibulaire revalidatie is een evidence-based en uiterst effectieve therapie. De effectiviteit is bewezen in verschillende systematische reviews, waaronder een Cochrane review. Aangezien vestibulaire symptomen vaak voorkomen in de kindergeneeskunde, geriatrie, neurologie, traumatologie en zelfs in de sportgeneeskunde, wordt het duidelijk hoe essentieel kennis op dit gebied voor elke kinesitherapeut is!

Studiebelasting
Deze cursus bestaat uit 2 x 2 dagen van 7 uur contacttijd. In totaal dus 28 uren.

Daarnaast bent u nog ongeveer 8 uur kwijt aan het lezen van artikelen en het voorbereiden op de toets op dag 4. De totale studiebelasting bedraagt derhalve 36 uur.

Toetsing
Tijdens deze cursus wordt u getoetst op uw kennis en vaardigheid in de vestibulaire revalidatie. Met een voldoende toetsresultaat en volledige aanwezigheid komt u in aanmerking voor het certificaat als vestibulair therapeut van het Instituut voor Vestibulaire Revalidatietherapie (IVRT) en kunt u worden opgenomen in de IVRT-therapeutenlijst.

 

De toesting is niet verplicht, wanneer je ervoor kiest om niet deel te nemen aan de toesting ontvang je ( na volledige aanwezigheid) wel een aanwezigheidsattest maar niet het certificaat vestibulair therapeut en wordt u niet opgenomenin de IVRT-therapeutenlijst.

 

Accreditatie: Accreditatie wordt aangevraagd.


Leerdoelen

Na afloop van de cursus kan de kinesitherapeut patiënten met duizeligheidsklachten met actuele tests en assessment gestructureerd onderzoeken en behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Patiënten met duizeligheids- en evenwichtsklachten screenen en onderzoeken;
Resultaten van eerder uitgevoerd medisch onderzoek interpreteren;
De uitkomsten van het diagnostisch proces interpreteren en conclusies trekken;
Zelfstandig een behandelplan opstellen voor patiënten met vestibulaire aandoeningen;
Met tests en assessments de effectiviteit van de vestibulaire revalidatie evalueren
Patiënteducatie bij patiënten met vestibulaire aandoeningen uitvoeren.

Inbegrepen

Cursusmateriaal, seizoenslunch, dranken, fruit en koekjes

Locatie

Baarbeekhoeve, Baarbeekstraat, Mechelen, België
02/02-02/03 2024
09u00 - 17u30
Firat Kesgin
990.00
excl. BTW

Firat Kesgin

Firat Kesgin behaalde aan de HAN zijn Bachelor diploma fysiotherapie. Een van zijn stages vervulde hij in Pacific Balance & Rehabilitationa Clinic te Seatle USA. Daar ontstond zijn facinatie voor duizeligheidsklachten en de rol van de fysiotherapie daarbij. In 2016 richte hij het centrum voor vestibulaire revalidatie in Hamburg (IVRT) op. In 2018 behaalde hij de mastertitel aan de Univerity of Brighton, UK. Tussendoor deed hij nog diverse opleidingen in vestibulaire revalidatie in o.a. the USA. Sinds 2016 verzorgt hij overal in Europa cursussen over het onderwerp.

Inschrijven

Inschrijven
Zeker zijn van je plaats?
Schrijf je dan hier in!
Verder communicatie volgt per e-mail.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe opleidingen!
Nieuwsbrief
facebook-squareinstagramusertagcalendar-fullclockchevron-right